Στο ιατρείο του Ιωάννη Ράπτη τα προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της “Ορμονικής Σχολής της Φρανκφούρτης” – Frankfurter Hormonschule και της Διεθνούς Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας – ISGE.
Ακολουθήστε μας
Η κατάψυξη ωαρίων, γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων ή egg freezing στα αγγλικά, αποτελεί μια σύγχρονη πρακτική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τη διατήρηση της γονιμότητας της γυναίκας. Κατά τη διαδικασία αυτή και με τη βοήθεια ειδικής φαρμακευτικής αγωγής λαμβάνονται τουλάχιστον 10 με 15 ωάρια, τα οποία καταψύχονται. Τα ωάρια αυτά χρησιμοποιούνται για την απόκτηση παιδιού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν η γυναίκα το επιθυμήσει.
Συνεπώς με την κατάψυξη ωαρίων δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρούν τη γονιμότητά τους αναλλοίωτη, αποφεύγοντας τη φυσική αλλά ταυτόχρονα χρονικά πιεστική ποιοτική και ποσοτική εκφύλιση των ωαρίων τους. Με την ίδια μέθοδο διασφαλίζεται η γονιμότητα ογκολογικών ασθενών, οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε ειδικές θεραπείες.
Η κατάψυξη ωαρίων προτείνεται στις γυναίκες οι οποίες:
Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί, πως η κατάψυξη ωαρίων εμφανίζει τα καλύτερα ποσοστά μεταγενέστερης τεκνοποίησης, όταν πραγματοποιείται μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Από το χρονικό σημείο αυτό και μετά η λήψη αρκετών και ποιοτικών ωαρίων καθίσταται σταδιακά προβληματική με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της πιθανότητας απόκτησης παιδιού μέσω της μεθόδου.
Η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 10-14 ημέρες και απαιτεί περίπου 3 επισκέψεις στον γυναικολόγο. Τα βήματα είναι τα εξής:
Η γυναίκα λαμβάνει μια φαρμακευτική αγωγή, η οποία οδηγεί στη διέγερση των ωοθηκών με σκοπό την ταυτόχρονη ωρίμανση του μέγιστου δυνατού αριθμού ωαρίων.
Όταν τα ωάρια ωριμάσουν συλλέγονται μέσω του κόλπου με μία ειδική βελόνα. Χρησιμοποιείται ολική αναισθησία, η οποία διαρκεί 15 περίπου λεπτά και η ασθενής αμέσως μετά επιστρέφει σπίτι της.
Μέσω ειδικών μορφολογικών κριτηρίων οι εμβρυολόγοι επιλέγουν τα ωάρια, τα οποία εμφανίζουν υψηλή πιθανότητα γονιμοποίησης και τα καταψύχουν με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification). Τα ωάρια έρχονται σε επαφή με ειδικά κρυοπροστατευτικά διαλύματα και αμέσως αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο.
Στο χρονικό διάστημα της διέγερσης θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους έντονη σωματική δραστηριότητα. Απαιτείται μία ισορροπημένη διατροφή με μειωμένη κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι της. Την ίδια ημέρα καλό θα ήταν να ξεκουραστεί εώς ότου υποχωρήσει πλήρως η επίδραση των αναισθητικών φαρμάκων.
Από την επόμενη μέρα επιστρέφει πλήρως στις δραστηριότητές της. Για λίγες μέρες μετά την διαδικασία καλό θα ήταν να αποφευχθεί η έντονη σωματική επιβάρυνση (χειρωνακτικές εργασίες, άσκηση, σεξουαλικές επαφές).
Η καλύτερη ηλικία για κατάψυξη ωαρίων είναι πριν τα 35 έτη, καθώς σε αυτή την ηλικία η ποιότητα των ωαρίων είναι πολύ καλή, ο αριθμός των ωαρίων που λαμβάνονται είναι συνήθως μεγαλύτερος και συνεπώς σε αυτή τη φάση τα ωάρια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα μελλοντικής γονιμοποίησης.
Η όλη διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων, από τη στιγμή της διέγερσης των ωοθηκών μέχρι τη συλλογή, διαρκεί περίπου 10 με 14 ημέρες,. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, η γυναίκα χρειάζεται 2-3 επισκέψεις στον γυναικολόγο για τον απαραίτητο έλεγχο της ωρίμανσης των ωαρίων.
Ναι, η κατάψυξη ωαρίων είναι μία απόλυτα ασφαλής διαδικασία. Δεν έχει διαπιστωθεί καμία μακροχρόνια επίπτωση στην υγεία από την ορμονική θεραπεία. Επιπλέον η πιθανότητα παρενεργειών κατά τη διαδικασία είναι εξαιρετικά μικρή.
Τα ωάρια που καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησης μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα για πολλά χρόνια χωρίς να χάσουν τη δυνατότητα γονιμοποίησης. Το ποσοστό επιβίωσης και γονιμοποίησης των ωαρίων δεν εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που αυτά μένουν κατεψυγμένα.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία κατάψυξης τόσο περισσότερα ωάρια χρειάζονται για να εξασφαλίσουμε υψηλή πιθανότητα εγκυμοσύνης. Ενδεικτικά, εάν επιθυμούμε μία πιθανότητα τεκνοποίησης 75%, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10 – 15 ωάρια σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών και 20 ωάρια σε ηλικία 37 ετών.